Ankel og fod


Benets led
Årsagen til at disse led bliver behandlet under et er, at de i høj grad påvirker hinandens funktion. Således vil f.eks et hofteproblem hurtigt brede sig til knæet og senere foden – og omvendt. Disse skader kan naturligvis opstå i almindelig daglig brug, men idrætsudfoldelse er en dominerende årsag.

Forstuvninger i anklerne bliver desværre sjældent genoptrænet ordentligt. Ofte vil den indre blødning, der kan ses som en misfarvning på den ene eller begge sider af anklerne, efterlade arvæv. Dette arvæv vil i større eller mindre grad forstyrre den normale ledbevægelighed i ankelleddet, og senere vil andre led i foden blive påvirket, særligt forfoden og storetåens grundled. Dette påvirker igen fodens evne til at fjedre, at stødabsorbere, og på den måde vil problemer i foden med tiden brede sig opad. Lokalt vil de forringede mekaniske forhold kunne forårsage en række smertetilstande såsom forfodsnedfald, hælsporer samt achillessene- og skinnebensbetændelse.

Knæskader ses bl.a. i mange sportsgrene, hvor der foretages hurtige skift af retning, såsom fodbold, håndbold, badminton og floorball. I hverdagen er der imidlertid også rigelig mulighed for at påvirke knæene, f.eks. ses ofte skader i forbindelse med ind- og udstigning af biler. Disse påvirkninger efterlader ændringer i knæenes normale mekanik medførende smerte og ofte også hævelse.

Ved fald på hofte/sædepartiet samt hop ned fra stor højde på for strakte ben påvirkes selve hofteleddet. Da flere af hofteleddenes vigtige støttemuskler dels også er støttemuskler for knæene, og dels medvirker til stabiliteten i bækkenet, vil knæproblemer ofte brede sig, ikke alene til hofterne, som tidligere nævnt, men også til lænden.

Ankel og fod