Børn og unge


Tumling (1-3 år)
Når barnet er 12-15 måneder kan det som regel gå selv. Fodstillingen er vigtig, og barnet skal have fri bevægelighed til storetåen for at kunne holde balancen. Armene holdes ofte ud til siden og benene bliver spredt lidt. Mange børn starter med at gå lidt sidelæns, da det virker sikrere at læne sig til siden end forover. Det er en stor sejr for barnet, når det kan gå selv. Børn falder ofte i denne periode, hvilket som regel ikke giver skader. Men især efter fald fra stor højde eller hvor barnet slår hovedet er det vigtigt at holde øje med barnets signaler.

Vær opmærksom på om barnet skifter opførsel, bliver uroligt, får svært ved at falde i søvn, græder meget eller er mere stille end normalt. Det kan være tegn på, at noget ikke er helt i orden og det kan være en idé at lade kiropraktoren undersøge barnets muskler og led nærmere.

Andet leveår bruger barnet til at videreudvikle sine mange, nye færdigheder. Det får mere sikkerhed i bevægelserne, og balancen bliver bedre. Når barnet føler sig sikker på benene, sætter det farten op og begynder at løbe, men bevægelserne ser lidt stive ud. Legene bliver vildere og foregår oftere udendørs, hvor risikoen for kraftigere fald er øget. I denne periode sker der ofte skader. Barnet klager måske over smerter om natten. Det er langt fra altid “vokseværk” men bør undersøges nærmere, når klagerne har stået på i flere dage / nætter.

Børn og unge