Hoften


Hoften defineres som leddet mellem lårbenet og bækkenet og de til leddet hørende strukturer (sener, ledbånd, ledbrusk m.m.). Området fortil ved hofteleddet betegnes som lysken. 

Smerter fra hoften eller andre gener som stivhed, stramhed eller kliklyde påvirker mange voksne danskere, og kan skyldes en række forskellige problematikker. 

Symptomerne kan både opstå akut efter skade eller overbelastning, men kan også udvikle sig mere gradvist.  Da der kan ligge en række forskellige årsager til baggrund for hoftesmerter, er det vigtigt at få undersøgt, hvad problemet er.

Slidgigt (også kendt som artrose) i hoften, er en hyppig årsag til smerter i hoften og lysken hos ældre mennesker. Her vil de typiske symptomer være markant stivhed i hoften, og smerter i lysken, som kan trække ned på forsiden af låret. En røntgenundersøgelse kan afgøre om artrose er årsagen til smerterne. 

En anden mulig årsag til hoftesmerter er betændelse i slimsækkene i hofteregionen, som  kan medføre smerter. Det mest almindelige sted for betændte slimsække i hofteregionen er på ydersiden af hoften. Et symptom på betændte slimsække er rødme og hævelse over ydersiden af hoften, samt markante smerter ved direkte tryk det pågældende sted. 

Smerter i hofteregionen kan også ofte være refererede smerter, hvilket betyder at smerterne ikke har deres oprindelse i hoften, men derimod skyldes problematikker i andre områder af kroppen, f.eks lænde eller bækkenet. Smerterne kan også være kompensatoriske, hvor hoften således kompenserer for dårlig funktion og mobilitet i eksempelvis knæet og foden.

Hoften