Scheuermann


Scheuermann syndrom er defineret ved en tilstand, hvor 3 eller flere ryghvirvler er kileformet, hvilket medfører en lokal krumning af rygsøjlen det pågældende sted. De kileformede ryghvirvler opstår typisk i teenageårene, og skyldes manglende blodtilførsel til den forreste del af ryghvirvlen. Dette medfører såkaldte mikrotraumer til ryghvirvlen, som med tiden forårsager, at hvirvlen falder lidt sammen fortil i forhold til bagtil. Gennem tiden vil ryghvirvlen blive mere og mere kileformet. Forandringerne vil typisk ske i den øvre del af lænden eller brystryggen.

Symptomer på Scheuermann syndrom vil typisk opleves i form af ømhed og stivhed i ryggen. Det er dog langt fra alle med Scheuermann syndrom som får problemer. Man kan i perioder opleve smerter, og opleve hurtig udmattelse ved fysisk aktivitet. Smerterne vil dog typisk stoppe, når man ikke længere vokser. 

Derudover medfører det ofte en let foroverbøjning, idet man har en tendens til at falde lidt sammen fortil. Tidligere troede man, at Scheuermann medførte en øget risiko for sammenfald af ryggen, hvorfor man anbefalede begrænsning af fysisk belastning. I dag ved man dog, at det primært skal ses som et kosmetisk problem. 

Årsagen til udviklingen af Scheuermann er ukendt, men man kan være arveligt disponeret. Det ses generelt oftere hos drenge. 

Selve de kileformede ryghvirvler kan ikke behandles, men den kiropraktiske behandling kan hjælpe strukturerne omkring området, og derigennem optimere forholdene omkring den pågældende del af rygsøjlen, og generelt forbedre funktionen af rygsøjlen i sin helhed. Dermed vil man kunne mindske den lokale ømhed i området og nedbringe graden af kompensation i nakken og lænden. Kiropraktoren kan også hjælpe med rådgivning om øvelser heriblandt med fokus på balance, smidighed og stabilitet, som kan mindske symptomer.

Træning af rygstrækkemuskulaturen er generelt meget gavnligt for Scheuermann syndrom, særligt hvis man endnu ikke er færdig med at vokse. Træning af rygstrækkemuskulaturen kan påvirke krumningen positivt, så ryggen næsten kan blive normal. 

Som voksen vil træning af rygmuskulaturen dog også typisk have en gavnlig effekt, da funktionen af ryggen derigennem forbedres. En stærkere ryg kan bedre forhindre den øget foroverbøjning, og sikre at man kan leve et normalt liv uden for mange rygsmerter.

Scheuermann