Slidgigt/Artrose


Artrose (slidgigt) er en almindelig tilstand, som mange mennesker udvikler i takt med, at de bliver ældre. Artrose kan udvikle sig i alle kroppens led. Det er en degenerativ ledsygdom, hvor brusken i leddet og omgivende væv gradvist nedbrydes. Dette betyder blandt andet at lidelsen er kronisk, hvorfor der ikke findes nogen behandling, som kan fjerne artrose.

Der er flere risikofaktorer, som kan bidrage til at artrose udvikles. Nogle mennesker er arveligt disponerede til artrose, hvilket kan betyde at man udvikler det i en tidligere alder, og kan forklare hvorfor artrose ses mere hyppigt i nogle familier end andre. Belastninger i forbindelse med arbejde eller idrætsudøvelse, pådragelse af skader ved sport og ulykker samt overvægt er også alle risikofaktorer for udvikling af artrose.

Typisk er det led i hænder, nakke, ryg, hofter og knæ, som bliver ramt af artrose. De typiske symptomer er ledsmerter, stivhed og en skurren i leddene. Patienter kan opleve at mobilitet er nedsat ved starten af en bevægelse, hvorefter smerterne letter for en stund, indtil det bliver værre igen ved længerevarende udførelse af bevægelsen, f.eks en gåtur. Graden af smerte kan variere meget fra person til person, hvor nogle oplever en fin livskvalitet, mens andre har betydelige smerter med dertilhørende nedsat funktionsevne og bevægelighed.

Selvom artrose ikke er en tilstand som kan kureres, så kan symptomer og smerter reduceres med den korrekte rådgivning og behandling. Mange patienter oplever lindring  ved behandling med fokus på at løse de stive og stramme led. Udover selve smertelindringen kan den kiropraktiske behandling også forsinke en forværring af artrosen ved at øge bevægeligheden i leddene. Ved hjælp af rådgivningen fra behandleren kan man som patient også gøre en del for at lindre smerter og forhindre forværring ved at følge behandlerens anvisninger f.eks i forhold til træning.

Slidgigt/Artrose